Rhein - Hunsrück megye - Németország

Rhein – Hunsrück megye Frankfurttól nem messze található.

1995-ben a térség úgy döntött, hogy szeretne tenni a fosszilis energiáról leválás érdekében. Ezért egy helyi klíma védelmi vezető segítségével a lakosság aktív bevonásával kidolgozták az energiafordulatot (németül:Energiewende) és a térségfejlesztés tervét.

Önkéntes munkával, lakossági befektetéssel és részesedéssel történt a megvalósítás. Ami annyira sikeres lett, hogy hamarosan árammal kezdték ellátni a térségbeli nagyvárosokat.

Ezután elkezdték bérbeadni a szabad földterületeket hogy a közeli városokban megalakuló energiaközösségeknek is legyen lehetősége lokálisan energiát termelni.  Ezzel jelentős bevételre tettek szert (évi kb. 7 millió euró).

Ezt a profitot elkezdték visszaforgatni a helyi gazdasága. Először megszervezték a kerti hulladékgyűjtést, amivel ki tudták egészíteni a téli fűtést. Ezen túl további napelemparkokba fektettek be.  – Ennek köszönhetően jelenleg kb. a szükséges energia 300%-át tudjak megtermelni.

Megszervezték, hogy INGYEN lecserélték a megye össze lakójának a hagyományos villanykörtéjét LED izzóra. Ez persze további bevételt eredményezett, hiszen jelentős energiát spóroltak meg a modern világítással.

Ezután a lakók elkezdték lecserélni a belső égési motorokat elektromos meghajtású járművekre. Erre jelentősen fogyott a helyi benzin fogyasztás és a javítási költségek is lecsökkentek.

A trendet követve a települések beszereztek további elektromos autókat közösségi használatra – az ott élőknek ingyenes használatra.

Ezután sok család megszabadult a feleslegessé vált autóiktól. Ami által több pénz maradt a családi kasszákban, ez növelte a helyi vásárlóerőt, több helyi termék fogyott. Így a megyei kassza jelentősen nagyobb mértékű lett.

A megyei költségvetésből és támogatásból képesek voltak megépíteni a Geierlay nevű függőhidat.

A közvetetten a helyi lakosok támogatásából létrejött látványosság hatására megnőtt a turizmus a térségben.

A közösségek a napelemeken túl szélerőműveket, biomassza üzemeket és energiatárolókba fektettek be. 

A helyi lakosság elvándorlása mondhatni teljesen megszűnt, nincs üres épület, minden épül és szépül.