Polgári Erőművek - Bécs

CITIZEN’S POWER PLANTS
Ausztria célkitűzése, hogy 2030-ra teljes mértékben átálljon a megújulás forrásból származó energiára és szénmentes országgá váljon. 
Az egyéni megújuló energiarendszer felállítása nem mindig lehetséges, különösen az olyan városokban, ahol a lakosság többsége lakásokban él.
Ezért Bécsben a Wien Energie – a városi tulajdonban álló –  energiaszolgáltató 2012-ben elindította a “Polgári erőműveket” (Citizen’s power plants).
A szolgáltató (Wien Energiae) elkezdett napelemeket telepíteni az erre alkalmas épületekre. Majd felajánlotta a polgároknak, hogy 950 €- ért vásárolják meg a felszerelt paneleket (legfeljebb 10 darabot).
A Wien Energie a felelősséget vállal a fotovoltaikus rendszerek kiépítéséért és üzemeltetéséért valamint viseli a műszaki és gazdasági kockázatokat.
A polgárok az általuk megvásárolt paneleket bérbe adják a szolgáltatónak, így térül meg a befektetésük. A bérleti díj értékét utalvány formájában is igényelhetik, hiszen a SPAR szupermarketlánc is tagja ennek az együttműködésnek. 
A tulajdonosok arra is van lehetőségük, hogy a panelt teljes áron eladják a szolgáltatónak.
A bérleti szerződés lejáratakor a kezdeti befektetés teljes összege vissza jár a befektetőnek.
Ennek a projektnek a segítségével 2012 májusa óta több mint 6000 bécsi polgár járult hozzá a megújuló energiaforrások fejlesztéséhez.
Szintén közösségi befektetéssel valósult meg a a Pottendorf-i szélerőmű- park is, amely 3 megawatt kapacitással rendelkezik, ezzel 1800 háztartásnak biztosítva energiát.
A Wien Energie célja, hogy 2030-ra a megújuló energiaforrások részarányát 40 százalékra növelni a teljes villamosenergia-termelésben.
A Wien Energie 24 napenergia-projektet és 4 szélturbinát tudott kiépíteni ezeknek a közösségi összefogásoknak segítségével.
Ebben a térségben megújuló energiaforrások szállítanak
energiát 800 000 embernek, de 2030-ra 1,5 millió embert szeretnének elérni.

Forrás: Community Energy – A practical guide to reclaiming power