SOLIS - Lisszaboni napenergia térkép

“Lisbon Solar City”

Lisszabon napenergia-stratégiája a fenntartható energia- és éghajlatvédelmi cselekvési terv (SECAP) szerves részét képezi a “Lisbon Solar City” projekt. Ez egy az ottani önkormányzat és az éghajlat- és energiaügyi polgármesterek szövetségének (Covenant of Mayors for Climate and Energy) terveként létrejött iránymutatás.
E stratégia alapján a város ambiciózus célokat tűzött ki:

  • 2021-ig 8 MW összesített napenergia-kapacitás telepítés az épületekre;

  • 2021-ig 2 MW kapacitás telepítése egy központi erőműben, amely a közösségi elektromos buszok és hulladékkezelő teherautók flottáját táplálja;

  • 2030-ig 103 MW összesített kapacitás telepítése a városban.

A SOLIS partnerség ennek a célkitűzésnek a stratégia sarokköve.

SOLIS

A projekt az energiaügynökség és a lisszaboni önkormányzat közötti partnerség eredménye. A Portugál Környezetvédelmi Minisztérium által társfinanszírozott projektet sokrétű szakértői segítséggel került kidolgozásra; a napelemes fotovoltaikával foglalkozó multidiszciplináris mérnökök, a földrajzi információs rendszerek szakértői, kiváló térképészek valamit kommunikációs és a marketing felelősök is dolgoztak a projekten. 
A SOLIS megkapó képi világgal valamint néhány kulcsadat segítségével állt ki a nagyvilág. A helyi polgáronak, a helyi hatóságoknak, a befektetőknek és a vállalkozásoknak kínáltak, három különböző nagyságrendű és léptékű térképészeti terméket – a város, a község és az épület szintjén:

  • egy napenergia-termelési térképet amely a város tetőin beeső napenergia mennyiségét mutatja be;

  •  egy napenergia-termelési térképet, mind a potenciális, mind a (becsült) tényleges energiával – azzal a kiegészítő funkcióval, hogy az épületek szintjén megbecsülhetők a legfontosabb önfogyasztási adatok egy adott állampolgári profilra vonatkozóan;

  •  egy informatív térképet a városban található napelemes létesítményekről és azok időbeli alakulásáról

A SOLIS azonban több mint egy térkép: lehetőséget ad a polgároknak, hogy részt vegyenek a helyi energiarendszerben. Regisztrálhatják saját napelemes rendszereiket, és visszajelzéseket és beszámolókat adhatnak. Lehetőségük van arra, hogy megbecsüljék a háztetőjükön termelt villamos energiát, valamint a kapcsolódó beruházást és bevételt. A platform emellett tájékoztatást nyújt a piaci szabályokról és olyan oktatási tartalmak is elérhetőek, min infografikák és rövid animációs filmek, – ezzel is segítve a napenergia-polgárok új generációjának képzésében.

Forrás: Community Energy – A practical guide to reclaiming power