Occatine - Franciaország

A franciaországi Occitania régió 2014-ben elkezdett pénzügyi és logisztikai támogatást nyújtani a polgári energiaprojekteknek. Így jött létre az ország első két 100%-ban polgári tulajdonú fotovoltaikus parkja.
A régió önkormányzata elkötelezte magát amellett, hogy 2050-re Európa első pozitív energiájú régiójává válik.Ennek az ambiciózus célnak az elérése érdekében a Francia Környezetvédelmi és Energiagazdálkodási Ügynökséggel együttműködve rendszeresen hirdetnek pályázatokat polgári energiaprojektekre.
 
 2014-ben létrehozták az ECLR (Energies Citoyennes Locales et Renouvelables) hálózatot is, hogy támogassák a tudásmegosztást és platformot teremtsenek a polgárok egymás közötti vitáinak. Ma az ECLR több mint ötven projektvezetőt – polgárokat, szakembereket és közösségeket – tartalmaz, akik részt vesznek a megújuló energiaforrások polgári és közösségi fejlesztésében, és a térségben a közösségi energia fő információs pontjaként működik.
A regionális támogatásnak köszönhetően a közösségi energiaprojektek virágzásnak indultak!
2014 óta 46 projektet indult útnak, amelyek közül sok már termeli a megújuló energiát. Ezek létrejöttét a régió mintegy 3000 polgára és 40 közössége támogatta.
Összesen 800.000 euró regionális támogatást osztottak szét, amely további 2,6 millió euró helyi beruházást generált.

Forrás: Community Energy – A practical guide to reclaiming power

Egy helyi szövetkezet (“Citizens’ initiative for an alternative energy” - ICEA) 364 olyan polgárt fog össze, akik elkötelezettek a világ jobbá tétele mellett. Városuk középületeinek tetejére a fent említett projekt (ECLR Occitanie) financiális és logisztikai segítségével valamint közösségi finanszírozással napelemeket telepítettek.