A POMÁZI ENERGIAKÖZÖSSÉG

Elérhetőségeink:

Pomázi Energiaközösség:


Facebook oldal

Pomázi Energiaközösség:


Facebook csoport

Összefoglaló az első találkozóról

A pomázi energiaközösség első hivatalos találkozójára 2022.10.25. került sor. 
Nagyon motiváló volt számunkra, hogy ennyien részt vettetek, köszönjük szépen mindenkinek a részvételt, a jó kérdéseket és meglátásaitokat.
Ezen az alkalom István (energetikai szakértő és lelkes pomázi lakos) teljes körű bemutatót tartott mit érdemes tudni az energiaközösségekről, majd válaszolt az összes a témával kapcsolatban felmerülő kérdésre.
A következő találkozón az energiaközösséghez szükséges cégalapítás kérdéseit fogjuk körbejárni.

Történetünk

A POMÁZI ENERGIAKÖZÖSSÉG egy olyan megalakulóban lévő szervezet, amely civil összefogáson alapul. Közösségi és helyi érdekeket, szükségleteket vesz figyelembe. Napelemeink összekötésével – egy virtuális hálózat létrehozásával –  vagy napelempark kialakításával szeretnénk megoldást hozni arra a problémára hogy a napközben megtermelendő energia egyből felszanálásra vagy tárolásra kerüljön.
Gyakori probléma, hogy napközben amikor a termel a kis erőmű túlfeszültség miatt lekapcsol az inverter mivel nincs energiafelvétel. Ennek megoldásaként szeretnénk a közösség által megtermel energiát eladásra kínálni a környéken lévő passzív szereplőknek.
 

Jelenleg egy okosmérőt tudunk garantálni a közösség tagjainak. Ez az eszköz egy plomba bontás nélkül felszerelhető a digitális mérőórákra és folyamatosan nyomon követi fogyasztásunkat. Az élő adatokat folyamatosan ellenőrizni tudjuk a hozzá tartozó app és weboldal segítségével.
További hatalmas előnye, hogy be tudunk állítani értesítési limitet az általunk meghatározott fogyasztásnál, akár napi, akár havi nagyságrendben. Így okosmérő segítségével a rezsicsökkentés által meghatározott havi 210 kWh fogyasztáson belül tudunk maradni, ami komoly összegeket spórolhat meg nekünk.

Mi jelenleg abban gondolkodunk, hogy az elsősorban a rezsicsökkentésből kiszorult kis és középvállalkozásokat, valamint közintézményeket, – óvoda, iskolák, esetleg önkormányzati épületek – szeretnénk ellátni energiával. Hiszen az ő energiafelvételük abban az idősávban történik amikor az átlag háztatásban nincs rá szükség.
Közös megegyezés alapján lehet értékesíteni az energiát a passzív szereplőknek – akiknek nincsen saját kiserőművük, azonban érdekeltek abban, hogy megvásárolják a közösség által termelt energiát – alacsonyabb áron, mint amit jelenleg a nagy multinacionális energiaellátó cégeknek fizetnének, de mégis magasabb áron, amit a még 2023 év végéig (!) szaldóként elszámolhatnának a tagok.
Törvényi előírás szerint a szervezet mindenképpen nonprofit formában kell, hogy működjön, így a haszon, amit az energiaközösség termel közvetetten, a helyi életben fog megjelenni.
 

Amennyiben Pomáz példája felkeltette az érdeklődősét keressen minket bátran!

pomazi.energiakozosseg@gmail.com