Napenergia

A ENERGIAKÖZÖSSÉGEK többsége Európában napenergia termelő rendszerek segítségével valósul meg. Ez sok szempontból tökéletes technológia a közösségi projektek számára, még akkor is, ha nincs akkor potenciáljuk, mint a szél alapú rendszerek. További előnyei, hogy az alacsony ára miatt költséghatékony illetve, hogy egyszerű a tervezési folyamatok jellemzik.

Nagyszerűen illeszkedik a városi környezetbe, nagyban hozzájárul a helyi munkahelyteremtéshez és fellendíti a gazdasági fejlődést.

Települések a helyi polgárok bevonásával gyorsan és egyszerűen érhetnek el látványos eredményeket a stratégiai energiaellátás terén.

Lehetőség van szabályozási és vállalkozási modelleket kidolgozni:

  •  A város tetőtéri potenciáljának felmérése,

  • A napenergia arányának növelésére, az épületek egyedi szabályozás révén

Bármilyen stratégiát is alkalmazunk, legyünk tisztában azzal, hogy közösségünkkel esetlegesen akadályokba ütközhetünk.

Az esetleges nehézségek ne szegjék a kedvünket, ettől a hosszú távon biztosan megtérülő rendszer és összefogás kialakításától. 

 

Élvonalbeli eszközök állnak rendelkezésre, hogy pontos becsléseket készítsenek a naphőtermelésre, fotovoltaikus potenciálra valamint befektetések megtérülésére.

 

Névtelen (600 × 1500 képpont)

AZ EURÓPAI VÁROSOK TÁMOGATJÁK A NAPENERGIÁT

Számos uniós város egyedi napenergia-szabályozást hozott létre. Egyre nagyobb nyitottság és innováció követés jellemzi őket kiváltképpen amikor új partnerségi modellek kialakításáról van szó a polgáraikkal, különösen a napenergia elterjesztése érdekében.

 
  • Lisszabonban a város vállalta, hogy elér 103 MW beépített kapacitást 2030-ig.

  • Barcelonában a helyi hatóság előírja napkollektoros vízmelegítők telepítését az összes új és felújított épületbe. Ez a szabályzás mintegy 70 másik spanyolországi villamosenergiaközmű-szolgáltatót, és önkormányzatot ösztönzött, hasonló szabályok bevezetésére.

  • A franciaországi Bretagne-ban Lorient városa partnerségre lépett egy polgári befektetési szövetkezettel, hogy elindítson egy egyedülálló napelem-kölcsönzési rendszert (Oncimé). Itt a helyi lakosok közös finanszírozással építettek ki PV rendszereket önkormányzati épületek tetejére, amelyeket a város bérel tőlük vissza.